Energimerking

Energimerking av lyskilder - nye regler per 1. september 2021

Alle produsenter av lyskilder og produkter med lyskilder er omfattet av lovgivning om energimerking, og skal per september 2021 ha en mengde data for alle produkter inntastet i EPREL - European Product Registry for Energy Labelling. Denne informasjon er dermed tilgjengelig for alle, både forbrukere og forhandlere, og gjør at man kan sammenligne produkter og kan gjøre et kvalifisert valg. Dansani har selvfølgelig alle data og ny energimerking tilgjengelig, og de finnes ved å søke på produktet på hjemmesiden hvor det linkes til EPREL databasen.


Alle forhandlere som markedsfører våre produkter på nettet med priser osv skal på samme måte også linke til EPRL-databasen. Dansani stiller punch-out med lenker til rådighet for alle relevante varenumre. 

Energimerking uten plusstegn+

Energiskalaen viser effektivitet målt på Lumen/Watt. Den forrige skalaen, som ikke har hatt krav om å bli brukt siden utgangen av 2019, måtte utvides med A+, A++ og A+++ for å beskrive moderne lyskilders energieffektivitet som er 6-8 ganger bedre enn eldre glødelamper. Skalaen på den nye energimerkingen er rekalibrert fra A til G på moderne lyskilder. LED lyskilder som før lå omkring A, A+ og bedre, ligger nå mellom D og G. Det betyr ikke at de er blitt dårligere- det er skalaen som er blitt endret for å reflektere moderne teknologi.

MODERNE TEKNOLOGI OG LYSKVALITET


Dansani arbeider konstant for å forbedre vår innsats for miljøet og har forbedret energi- effektiviteten i våre lyskilder med 20-40% i 2020 ved bruk av mer avansert teknologi. Det avgjørende for Dansani er en god brukeropplevelse gjennom lys med høy kvalitet som gjengir korrekte farger og sikrer velvære og sunnhet. Det handler om livskvalitet.

Dette var ikke et tema med eldre glødepærer, som sender ut lys som solen, men med moderne lyskilder kreves det en stor innsats for å sikre høy kvalitet av lyset, som tar litt av lyseffektiviteten. Dansani’s markedsledende lyskvalitet kan ikke leses ut av skalaen på den nye energimerking, men er detaljert dokumentert i tekniske datablad, som er tilgjengelig i EPREL-databasen. Her finner dere informasjon om verdier for colour rendering index- lysets evne til å vise korrekte farger- dokumentert for alle 15 spektre i Ra1-15 skalaen og ikke bare i Ra1-9skalaen som er enklest for å oppnå gode verdier med LED-teknologi.

På Norges vassdrags- og energidirektorat kan du finne mye mer informasjon og materiell om skalering av energimerket og EPREL.