Bærekraft og miljø

Bærekraft er noe vi alle skal tenke på i vår hverdag. Baderommet er av de rommene som bruker mest energi i hjemmet og derfor er det et godt sted å starte, når du vil leve mer bærekraftig.

Bærekraft - når ansvar er en plikt

Hos Dansani ser vi det som en selvfølge å ta ansvar for miljøet. Derfor har vi flere forskjellige tiltak som er med til å minske belastningen på miljøet. For eksempel kommer alt vi har i trefinér fra bærekraftig europeisk skogbruk. Og i det hele tatt har vi klare og effektive retningslinjer innen gjenvinning og redusering av avfall i produksjonen.

Bærekraft handler ikke bare om miljøet. Derfor har vi også stort fokus på at vi som arbeidsgiver handler etisk korrekt vedrørende arbeidsmiljø og -rettigheter. Og det gjelder ikke kun internt. Vi velger våre leverandører nøye ut fra hvordan de driver deres forretning, både med tanke på miljøet og arbeidsforhold blant medarbeiderne.

Miljø, bærekraft og klima

Dansani utvikler, fremstiller og markedsfører produkter til badet. Samtidig med at vi holder fast i vår mer enn 40-årige tradisjon for kvalitet og godt håndverk, vil vi med utgangspunkt i sunn forretningssans til stadighet vurdere og styrke vår miljø- og klimainnsats.

Dansani Norge er Miljøfyrtårnsertifisert

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.
Som Miljøfyrtårn får man konkrete verktøy for å jobbe målrettet med å forbedre sine miljøprestasjoner innenfor områdene arbeidsmiljø/HMS, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Sertifikatet er EU-anerkjent og aksepteres av myndighetene ved offentlige innkjøp.


Miljøfyrtårn gir oss et effektivt system for miljøledelse som også hjelper oss å redusere våre klimaavtrykk, redusere kostnader og forbedre arbeidsmiljøet. Her kan du se vår klimarapport:

Vi vil

  • Utforme våre produkter, så deres miljøpåvirkning ved fremstilling, bruk og avhending minimeres.
  • Benytte råvarer, vann og energi effektivt for å redusere vår påvirkning på miljøet.
  • Begrense utslipp og avfall fra våre aktiviteter.
  • Oppretholde høye sikkerhetsstandarder for våre medarbeidere og fremme ansvarlige miljøholdninger innenfor våre aktiviteter.
  • Samarbeide med våre leverandører, kunder og andre samarbeidspartnere for å oppnå bedre miljøstandarder.
  • Fortsatt være oppmerksomme på nye muligheter til å forbedre de miljømessige kvaliteter til våre produkter og produksjonsmetoder, utover hva som normalt forventes.

MILJØ OG BÆREKRAFT I PRODUKTER

Hva gjør vi helt konkret, så du kan gjøre det mest bærekraftige valget?

Som utgangspunkt har vi utelukkende fokus på løsninger som også overholder våre høye kvalitetsstandarder – fordi lang holdbarhet er et viktig element i et bærekraftig produkt. Derfor har vi 10 års garanti på alle møbler. I tillegg er det selvfølgelig også mulig å reparere eller skifte ut enkeltdeler, noe som kan forlenge møbelets levetid ytterligere. Det kan for eksempel være en elektronisk driver til lys i skuffen eller en skuffefront som er skadet.

Det er selvfølgelig flere elementer i spill. La oss ta et dypdykk i de forskjellige materialene, så du kan få solid bakgrunn for egne valg.

Calidris med finert front
Calidris med glatt front

EKSKLUSIVE CALIDRIS OG MILJØET

Calidris-møblene består av to forskjellige typer treplater – finerfronten er lagt på en sponplate og den glatte fronten er en lakkert MDF-plate. Det mer bærekraftige valget her, er den finerte fronten på sponplate. Her består nemlig sponplaten av 2/3 resirkulert tre. Det gjelder også trebenkeplater og trehyller.

Alt nytt tre i platene til Calidris-møblene kommer fra bærekraftig skogbruk. 93 % av alle trematerialene i møblene våre er nå sertifiserte, med full sporbarhet. Målet er selvfølgelig 100 %.

DANSANI ER PEFC-SERTIFISERT FOR SPORBARHET

Dansani A/S er nå PEFC Chain of Custody-sertifisert. Ved å kjøpe PEFC-sertifisert trevirke støtter vi en bærekraftig forvaltning av skogene globalt.
 
Innen 2024 vil vi kunne tilby hele sortimentet vårt som PEFC-sertifisert, og allerede nå er en rekke av våre Mido+ baderomsmøbler tilgjengelige som PEFC-sertifiserte. Dette gjelder Mido+ i varm eik, pine grey og sort struktur.

Inzo-møbler har 2 typer finish, avhengig av farge
Urban YOU-møbel med frontpaneler laget av 2/3 resirkulert tre.

platene I YOU & INZO

Selve skroget på alle Inzo-møblene, med unntak av dem som har integrert håndtak, er melaminbelagte sponplater. Inzo benkeplater i tre består også av sponplater - de er bare laminatbelagt. For YOU gjelder det samme for alle skrog og alle fronter i Urban YOU.

Selve skapskroget, samt alle Urban YOU-frontene, er melaminbelagte sponplater, der platen består av 2/3 resirkulert tre. Den delen av gamle sponplater som ikke brukes på nytt i produksjonen av nye sponplater, brennes og gir energi til produksjonen. På den måten går ingenting til spille.

BÆREKRAFT I SERVANTEN?

Hvilken servant bør du velge når du vil være bærekraftig? Vi i Dansani har noen gode forslag.

Når det gjelder de vakre benkeplatene i Silestone® er hele 20 % av materialene resirkulerte, 99 % av vannet som brukes i produksjonen  resirkuleres og elektrisiteten kommer fra 100 % fornybare energikilder.

Servanter i porselen er slitesterke og langtidsholdbare, og de kan granuleres og brukes som veifyll eller lignende uten fare for utslipp av farlige stoffer. De kan også resirkuleres til nye servanter, så lenge det finnes et returprogram.

Mido+ er godkjent for bruk i svanemerkede bygg

GODKJENT TIL SVANEMERKEDE BYGG

Flere av våre møbelserier er godkjent for bruk i svanemerkede bygg i henhold til kriteriegenerasjon 3. Dette gjelder seriene Mido+, Inzo og YOU.

LENGRE LEVETID ER MER BÆREKRAFTIG

La oss ta en nærmere titt på materialene i Dansanis dusjløsninger. Til Match-dusj bruker vi et godt og kraftig 6 mm sikkerhetsglass med den hardføre og miljøvennlige EasyCare-behandlingen. Når det gjelder de større løsningene i XXL-dusj er vi oppe i 8 mm sikkerhetsglass. Et kraftig glass holder i mange år. Glassene våre er dessuten testet og lever opp til kravene i EN 14428:2015 & EN12150, som blant annet omhandler stabilitet og herding.

MILJØ I DUSJLØSNINGER

Så er det profilene i begge dusjseriene. De er i en sterk aluminiumslegering, og er produsert av 25% resirkulert aluminium. Det har utrolig lang levetid, samt funksjonelle og designmessige fordeler, i tillegg at det kan resirkuleres nærmest i det uendelige.
Dansani Corona ovalt speil

LYS, SPEIL OG MILJØHENSYN

Alle lyskilder er energibesparende LED-lys av høy kvalitet, med en levetid på 20 år ved 4 timers daglig bruk. Og når lampen lyser for siste gang, kan du enkelt demontere produktet for en miljøvennlig og korrekt avfallssortering.

Alle speil er av høy kvalitet, og dermed langtidsholdbare.

MILJØ I EMBALLASJEN

Dansani er i gang med å gjøre vår emballasje mer miljøvennlig for deg som forbruker.

Vi erstatter gradvis polystyren med gjenbrukbar cellepapp i vår emballasje. Samtidig reduserer vi bruken av plast i emballasjen til speil og dusjvegger. Du vil begynne å se disse positive endringer allerede fra år 2024 og fremover.

På den måten arbeider vi aktivt for å skape en bedre fremtid for både deg og miljøet.

BÆREKRAFTSTILTAK: PRODUKSJON

I 2023 installerte Dansani solcellepaneler på taket av produksjonshallene. Systemet kan produsere opptil halvparten av strømmen som brukes i både produksjon og administrasjon. Vi har økt isolasjonen og redusert varmeforbruket i lagerhallene våre, og vi gjenvinner varme i produksjonshallene. I tillegg reduserer vi energisvinnet til produksjonsmaskiner.

AVFALLSSORTERING I PRODUKSJONEN

Vi hos Dansani har økt antallet typer avfall, vi sorterer fra 8 til 16. Dette betyr at vi sorterer enda mer, og dermed reduserer mengden av restavfall. Det betyr at 95 % av alt avfall kan gjenvinnes.
Miljøinitiativer i administrasjonen

MILJØTILTAK PÅ KONTORET

Det er ikke bare i produksjonen vi ser etter måter å redusere energiforbruket på, men også i administrasjonen. Vi har installert bevegelsessensorer som minimerer det strømforbruket som går til opplysning av kontorlokaler og utstilling, og vi sørger for å slå av PC-er og skjermer når de ikke er i bruk.

Samtidig følger vi nøye med på varmeforbruket vårt og kontrollerer systemene våre og temperaturene på de ulike kontorene.