Lighthouse - veien til bærekraft

ELLER HVORFOR VI FAKTISK TRENGER NYE PRODUKTER

Det er anslått at mer enn 80% av all produktrelatert miljøpåvirkning bestemmes i designfasen av et produkt *) Så hvis vi hos Dansani utelukkende fokuserer på å justere og gradvis forbedre våre eksisterende baderomsmøbler over tid, vil vi ikke nå et punkt hvor vi er helt bærekraftige.

Derfor startet vi et helt nytt prosjekt for å tenke nytt på hvordan vi kan designe bærekraftig. Prosjektet fikk navnet LIGHTHOUSE, og det åpner for nye løsninger, materialer, konstruksjons- og produksjonsmetoder, ja til og med hvordan vi distribuerer baderomsmøbler i fremtiden.

Målet med Lighthouse er å minimere miljøpåvirkningen, men samtidig møte forbrukerens forventninger og ønsker til baderomsmøbler.

Ganske tidlig i prosjektet valgte vi å se på knock-down (eller flatpakke) løsninger til Lighthouse møblene. Det gir åpenbare fordeler- blant annet:

  • Mindre volum for optimalisert distribusjon – knockdown fyller bare 20-30% av hva ferdigmonterte møbler fyller.
  • Mindre volum betyr også mindre emballasje.
  • Mindre esker gjør håndteringen betydelig enklere for både profesjonelle og forbrukere som skal montere møblene.

Dette gir et betydelig lavere CO2-avtrykk.

Etter tips fra et styremedlem sjekket vi selskapet Välinge og deres ekspertise innen monteringsteknologi. Etter vårt første besøk var vi overbevist om at Threespine ID var den beste knock-down løsningen for vårt Lighthouse prosjekt.

Kilde

solcelleanlegg

Det er ikke bare materialene på møblene som betyr noe når bærekraft skal vurderes. Med et helt nytt solcelleanlegg kan Dansani produsere mer bærekraftig.

Treplugger i stedet for metall

Threespine ID-systemet skiller seg fra andre systemer på markedet ved å bruke klassiske treplugger i stedet for metalldeler. Dette gjør ikke bare systemet mer bærekraftig, men også veldig brukervennlig ved montering. Systemet er også konstruert med en fleksibel låseplugg som vil bli laget av resirkulert plast når Dansani lanserer de første Lighthouse møblene på markedet.

Selv om systemet er utrolig enkelt å bruke, påvirker det ikke den strukturelle styrken. Noe som er betydelig bedre enn eksisterende løsninger på markedet.

Lighthouse Horizon er en moderne og elegant løsning som oppfyller de høyeste standarder når det gjelder bærekraft.

Flere versjoner av Lighthouse

Helt fra starten av Lighthouse prosjektet har vi valgt å jobbe parallelt på to nivåer.

Lighthouse Horizon er den optimale, men noe dyrere møbelløsningen. Prisen er basert på nye mer bærekraftige materialer. På den andre siden er Lighthouse Base (se bildene under) mer konkurransedyktig på pris og bygger på mer tilgjengelige løsninger på markedet.

Lighthouse Horizon-skap er laget av melamin sponplater med 1/3 resirkulert tremateriale, 1/3 restmateriale fra produksjonen og kun 1/3 nytt materiale.

Lighthouse Horizons frontpaneler og skuffer er laget av 60 % resirkulert R-PET-filt, som er et lett og plassbesparende alternativ til tradisjonelle skuffe- og dørmaterialer. Ved å bruke Preloc back-to-wall vannlås fra Prevex i 60 % resirkulert PP unngår man behovet for kompleks skjæring i skuffene, som resulterer i en enklere og mer bærekraftig skuffekonstruksjon.

Servanten er utviklet i samarbeid med Cosentino og er laget av kun 8 mm Dekton, noe som reduserer materialmengden. I tillegg består akkurat denne dekoren Trilium av 80% resirkulert materiale, så dette er en bærekraftig råvare. Når det gjelder produksjonen av servanten bruker Cosentino energi fra sine egne solparker og resirkulerer også 98 % av vannet som brukes i produksjonen.

Lighthouse Horizon-speil er Mirox 4Green fra AGC, som har et unikt monteringssystem i resirkulert plast. Monteringssystemet gjør det også enkelt å sortere de ulike materialene når speilet skal kastes etter mange års bruk.

Lighthouse Base med dører for en mer klassisk, men likevel betydelig mer bærekraftig løsning.
Lighthouse Base med skuffer og metall skuffehengsler, hvor Threespine ID-teknologi gir en optimalisert konstruksjon av både skap og skuffer.

CO2e - her er resultatene

For å vurdere bærekraften til Lighthouse møblene har Dansani valgt å samarbeide med den største aktøren innen måling av miljøavtrykk i møbelindustrien i Norden, - MÅLBAR, - for å sikre kvalitet i tallene. MÅLBAR har utviklet en måte å presentere og sammenligne tall for miljøavtrykk i kg CO2e, slik at det blir lett tilgjengelig for alle og tallene for produkter kan sammenlignes med andre forbruksvarer, - f.eks. antall kilometer kjørt med bil.

For å kunne sammenligne Lighthouse med et tilsvarende produkt har vi målt Dansani Mido+, vårt bestselgende baderomsmøbel i prosjektmarkedet og et velprøvd produkt av høy kvalitet, som allerede er produsert i melaminbelagte sponplater med 2/3 resirkulert materiale.

MÅLBAR resultatene viser at selv om skapskroget fremstilles i samme materiale både i Lighthouse og MIDO+, slipper Mido+ skap med skuffer ut hele 50% mer CO2e enn Lighthouse Horizon med filtskuffer.

Ser vi på et Mido+ servantskap med dører som bare slipper ut 100 kg CO2e er tilsvarende møbel i Lighthouse Base så lav som 65 kg CO2e. Så vi kan konkludere med at til tross for relativt lave nivåer slipper denne Mido+ versjonen fortsatt ut 53% mer CO2e enn Lighthouse Base.

Konklusjonen er at med Lighthouse-møblene, som er fullt funksjonelle prototyper, har vi skapt det rette utgangspunktet for betydelig mer bærekraftige baderomsmøbler. Og med den detaljerte kunnskapen om sammensetningen av de enkelte møblenes utslipp som MÅLBAR resultatene har gitt oss, vil vi kunne forbedre miljøavtrykket enda mer i den endelige produksjonsmodellen.

Seks røde biffer

Et Lighthouse Base skap med dører som vist ovenfor tilsvarer 6 røde biffer eller 310 km kjørt i bil. Se i grafen fra MÅLBAR hvordan 65 kg CO2e fordeler seg på materialer, produksjon, emballasje, transport etc.

Er Lighthouse noe for deg?

Lighthouse er rettet mot store kunder med søkelys på distribusjon og lokal lagring nær forbrukere som ønsker å redusere sitt CO2-avtrykk og dra nytte av neste generasjons knock-down møbler.

Enten virksomheten din er i bygg og anlegg, prosjektmarkedet, facility management eller en gjør-det-selv-kjede, mener vi at følgende faktorer er avgjørende:

  • Betydelig lavere CO2-avtrykk
  • Optimalisert distribusjon
  • Optimalisert for lagring
  • Enklere håndtering med mindre esker
  • Mindre emballasje å kaste på stedet

Kontakt oss

Hvis du også ser et potensiale i Lighthouse må du gjerne ta kontakt med oss:

CEO Peter Juul
Mobil +45 20 65 68 99
E-mail: pju@dansani.dk

Norge
Country Manager Kjeld Risbjerg
Mobil: + 45 30 54 68 09
E-mail: kr@dansani.no