Calidris eikefinér og overflatebehandling

Alle treemner fra Calidris er med massive kantlister i tre og finert med eikefinér. I forhold til massivt tre, sikres det med eikefinér en mer jevn kvalitet med tydeligere årringer og struktur, samt en stabil treplate som ikke beveger seg. Massivt tre er et levende materiale og vil bevege seg når det utsettes for varierende luftfuktighet og temperatur. Hvis massivt tre skal bli mer stabilt, må det limes sammen av mange, smale biter.

Vi har valgt å bruke eik – en vakker eikefinér med tydelige årringer og struktur. Det er en naturlig variasjon fra tre til tre og avhengig av om fineren ligger tettest på kjernen av stammen, eller barken og hvor treet har vokst. Treet trekker opp mineraler fra jorden, og disse avsetter seg som en mørk bunn i treets årringer, såkalte mineralstriper, som varierer ut fra hvor treet har vokst. Den naturlige variasjonen er en kvalitet, og nettopp det som skiller et naturprodukt fra de industrielle etterligningene som folie, laminat og melamin. Dette innebærer også at produkter som etterbestilles kan ha en avvikende farge, men fargeforskjellen vil bli redusert med tiden gjennom eksponering for sol.

Hva er eikefinér

Eikefinér er 0,4 mm tynne strimler av tre som limes til en trefiberplate under press. Trefiberplaten slipes ned til 15 mm, så det ferdige emnet er 16 mm. Alt Calidris-tre stammer fra bærekraftig skogsdrift i EU. 95-98 % av treet kommer fra Kroatia.

 

Fineren sorteres i forskjellige kvalitet, fra A til D, og Dansani bruker kun eikefinér av A-kvalitet til forsider på fronter og skrog, og B-kvalitet til synlige sider på baksiden av fronter og innvendig i skap.

A-kvalitet består av:

Primært kvartskåret eikefinér, skåret vinkelrett på treets årestruktur så det gir en lineær og ensartet årestruktur. Det kan være frisk kvist på opptil Ø6 mm, som innebærer at det ikke er noen form for sprekker i treet. Finérbaner i 60-120 mm bredder er limt sammen i kanten.

B-kvalitet består av:

Blandet kvart- og planskåret, skåret parallelt med tverrsnittet i treet, og gir mer variasjon i årestruktur og et mønster som omtales som «kjegler». Det kan være faste kvister på opptil Ø15 mm, som innebærer at det kan være sprekker, men ikke strukturelle brudd på en eikefinér rundt kvisten. Finérbaner av varierende bredder festes med en sikksakk-limtråd på baksiden.

Fargevariasjoner

Vi tilbyr en svært bred vifte med 7 forskjellige farger på vår eikefinér, og alle tones ut fra den samme råfineren. Den oppbevarer vi et såkalt «dark room» for å unngå endringer som følge av sollysets påvirkning. For hver bestilling sendes de relevante komponentene til partneren vår, som toner og beiser overflatene etter våre forskrifter. Dette resulterer i 6 ukers leveringstid, men sikrer at vi har kontroll på både den rå eikefinér og det ferdige resultatet, samtidig som vi tilbyr et bredt sortiment i mange farger.

Alternativt kan du, som noe helt nytt, velge akkurat den fargen du vil ha, og få en unik og vakker gjennomfarget finér.