April 2017

Skap stemning på badet med den rette belysningen

Gå aldri på kompromiss med lyset på badet ditt. Riktig belysning er avgjørende for om rommet gir deg både velvære og egnet arbeidsbelysning.

Det danske designfirmaet Dansani har gjennom de siste årene viet seg helhjertet til å skape perfekte helhetsløsninger når det gjelder belysning på badet. Med utfasingen av glødepæren har mulighetene blitt mange, men det har også utfordringene og kompromissene. Dansanis bud går ikke på kompromiss, men det tilbyr det beste man kan tilby i dag med LED.

Løsningene, som blant annet byr på hengende pendler, taklamper, speilskap og servant med lys, samt indirekte belysning i skap og skuffer, har en ting til felles: De presenterer den beste fargeektheten markedet tilbyr – og gir samtidig riktig balanse mellom velvære og arbeidsbelysning.

Indirekte lys gir velvære

– Badet er rommet vi vanligvis oppholder oss i under overgangen mellom søvn og våken tilstand, både om morgenen og om kvelden. Lyset her betyr derfor enormt for velværet. Det må ikke ødelegge hjernens produksjon av søvnhormon om kvelden, og samtidig skal det vekke oss forsiktig om morgenen, sier Rasmus Kjær, utviklingsdirektør hos Dansani.

Derfor tilbyr Dansanis løsninger en overflod av indirekte lys, som sørger for at det du ser på er godt opplyst, uten at man selv får lys direkte i øynene. For eksempel kan skapene være utstyrt med en loddrett lysstripe som sørger for lys på alle hyller og som samtidig er montert på motsatt side av hengslene. Når du åpner et skap, står du på motsatt side av hengslene – dermed får du ikke lyset direkte i øynene.

Spot detaljene

Det indirekte lyset kombinerer Dansani med speil som er utstyrt med lysrammer eller spotter, noe som gir optimal arbeidsbelysning som avslører detaljer man helst vil oppdage selv før andre gjør det. 

– All LED-belysningen vår har markedets høyeste fargeekthet, for at sminken skal ha den samme fargen i speilet som i dagslys. Av samme grunn har vi valgt et hvitt lys, men gjengitt i en varm tone, som gir følelsen av velvære uten at det går på bekostning av arbeidsbelysningen, sier Rasmus Kjær. 

Samtidig gir Dansani muligheten til å kombinere de mange mulighetene for å skape mest mulig basert på den såkalte bakgrunnsbelysningen. 

– Hvis du har et godt opplyst speil, er det viktig at du også sørger for et fornuftig lys rundt det – det kalles bakgrunnslys. Store kontraster gjør at pupillene dine hele tiden jobber med å trekke seg sammen og utvide seg, og i tillegg til at det faktisk er anstrengende, gjør det også at du ikke ser detaljer like godt. Derfor er det veldig viktig å sørge for at hele rommet er godt opplyst av et behagelig lys, forklarer Rasmus Kjær.

Fakta om Dansanis lys

Dansani bruker LED i samtlige lysløsninger for å sørge for energieffektiv og langtidsholdbar belysning. Alle LED-kilder er på 90 RA, som sørger for lys med markedets høyeste fargeekthet. Med en temperatur på 3,150 K er lyset også hvit, men med en varm tone som sørger for følelsen av velvære.

Alle Dansanis elektriske installasjoner er IP44-sikret og oppfyller dermed kravene til elektriske installasjoner i våtrom. Det gir stor fleksibilitet når det gjelder innredning nær bad og dusj og er en klar fordel i små rom.