Haderslev, 27.05.2021

Gjør baderomsdrømmen til virkelighet

Er tiden inne for et nytt og lekkert baderom? Her hjelper vi deg med hvilke vurderinger det lønner seg å gjøre før prosjektet settes i gang.

Tekniske installasjoner, utskifting av fliser og ofte et temmelig beskjedent antall kvadratmeter krever prioriteringer og smarte løsninger. Renovering av baderommet kan virke som et uoverskuelig prosjekt, men det trenger det ikke å være. Hvis du gjør noen forberedelser før du begynner å snakke med fagpersoner, er det mulig å bevare den gode oversikten og komme trygt i mål. Her er fire spørsmål som kan brukes for komme godt i gang med planleggingen.

Hvor stort er budsjettet?

Baderommet er som regel det rommet i boligen som er dyrest å pusse opp per kvadratmeter. Derfor er det en god idé å starte med å finne ut hvor mye penger du ønsker å bruke på prosjektet før du starter. Ta en prat med banken, og gjerne også noen fagpersoner som kan vurdere om budsjettet og ønskene stemmer overens. Byggeprosjekter blir nesten alltid litt dyrere enn planlagt, så sørg for å ha en sikkerhetsmargin på minst 10 prosent av totalprisen.

Hvilke behov har dere?

Neste skritt er å bestemme seg for hvordan det perfekte baderommet ser ut for akkurat din familie og hverdag. Skal det for eksempel være mye oppbevaringsplass? To servanter, så flere kan gjøre seg klare samtidig? Eller et stort dusjområde som gir den rette spafølelsen i eget hjem? Start eventuelt med å lage en Topp 3, der alle skriver ned det som er viktigst for seg, så kan dere starte samtalen med utgangspunkt i disse listene. Når dere har oversikt over både behovene og budsjettet, blir det også enklere å ta stilling til om det er noe fra det eksisterende baderommet dere ønsker å bevare eller oppdatere. Lag så en skisse over rommet for å se hvor mye det egentlig er plass til. De fleste badebutikker har mulighet til å hjelpe til med å tegne det nye badet.

Hvem skal styre prosjektet?

Det finnes regler for hva privatpersoner kan gjøre på et våtrom. I de aller fleste tilfeller er det derfor nødvendig å hente inn profesjonell hjelp. Du kan enten velge totalentreprise, der ett firma står for hele prosjektet, eller du kan prøve å spare litt penger ved å stå for prosjektstyringen selv. Da blir den viktigste oppgave å bestille håndverkerne – som rørlegger, tømrer, murer og maler – i riktig rekkefølge. Hvis dere er ute i god tid, kan dere også hente inn tilbud fra flere leverandører. En renovering av et bad tar vanligvis mellom 3 og 5 uker, så hvis rommet som skal pusses opp er husets eneste bad og toalett, er det også en god idé å finne en løsning på det problemet før håndverkerne flytter inn.

Hvordan skal stilen være?

Når du har kontroll på alt det praktiske, kommer vi til den morsomme og kreative delen: Stil og utseende. Vi starter og avslutter dagen på baderommet, så stemningen og det visuelle har stor betydning for hvordan vi har det. Gå på inspirasjonsjakt i boligmagasiner, på Instagram, Facebook eller Pinterest, eller klikk deg inn på Dansani.no. Der kan du få hjelp til å finne din personlige stil. Lag for eksempel et moodboard med alle de beste ideene, så kan du se hvilke farger og materialer som fungerer godt sammen. Det kan være stor forskjell på kvalitetsnivået på møbler, armaturer og fliser. Derfor er det smart å ta turen innom noen fysiske utstillinger med bad og fliser. Der kan du få veiledning og tips fra kyndige fagpersoner, og du kan se på, berøre og føle produktene før du bestemmer deg.

Få masse mer inspirasjon til oppussing av baderommet her