April 2018

Bad i det rette lyset

Nå trenger du ikke lenger velge mellom hyggelig lys og godt arbeidslys på badet. Du kan nemlig få begge deler.

I det vintermørke Skandinavia har lys – og ikke minst belysning – alltid spilt en stor rolle. Det utgjør en verden av forskjell når arbeidslyset minner om dagslys og når belysningen i kosekroken er designet så det skaper en hyggelig stemning i de lange, mørke vinterkveldene. Men lys handler ikke kun om syn og stemninger – lys påvirker i svært høy grad hjernen din, og kan være avgjørende for både humøret og søvnen. 

Både forskere og designere har i flere tiår arbeidet med å sørge for god belysning i alle boligens oppholdsrom, men badet og det rommets spesielle utfordringer har fått langt mindre oppmerksomhet. For hvordan skaper man den helt rette belysningen i et rom der behovet kan endre seg radikalt fra det ene øyeblikket til det neste, og der sikkerhetshensyn fører til begrensninger på grunn av fukten?

 

 Klærne dine matcher ikke hvis...

Her hjemme er Dansani en av de designvirksomhetene som de siste årene har tatt utfordringen med å skape den helt perfekte belysningen på badet. 

– Den store utfordringen er at vi har så forskjellige behov når vi står på badet. Når vi er på vei i seng, trenger vi varmt, avdempet lys som ikke ødelegger den naturlige produksjonen av søvnhormoner i hjernen vår. Det samme setter vi stor pris på rett etter at vi har våknet. Men når vi skal sminke oss, barbere oss eller sjekke om klærne våre passer sammen, trenger vi en belysning som minner mest mulig om dagslys, forklarer Rasmus Kjær, utviklingsdirektør hos Dansani. 

Hvis du har opplevd å gå hjemmefra, og så oppdage at sminken din er for kraftig eller at fargenyansene i klærne dine ikke passer sammen, selv om det så sånn ut hjemme, er det gjerne fordi belysningen på badet ditt er for gul-varm og ikke minner nok om dagslys.

 

Du går glipp av detaljer detaljer hvis...

Hvis du opplever at du overser noe i speilet, er det mest sannsynlig fordi badet ditt mangler ambient belysning. 

– Ambient lys er utrolig viktig for øyet. Det kan hende du har et godt opplyst speil, men det kan ikke stå alene. Det er viktig at det ikke er for mørkt rundt det, for da må pupillene dine hele tiden arbeide med å trekke seg sammen og utvide seg. Det er anstrengende for øyet, og hindrer deg i å se detaljer tydelig. Derfor betyr det mye å sørge for at hele rommet er godt opplyst, sier Rasmus Kjær.

 

Den største udfordringen

Hos Dansani har man utviklet en lang rekke løsninger som dekker alle områder av badet – fra dagslyslignende belysning rundt speilet og behagelig ambientlys i rommet til indirekte belysning, i skap og skuffer. Med LED-teknologiens inntog er mulighetene blitt mangedoblet, men det var stadig én ting som utfordret Rasmus Kjær og kollegene hans:

 – Vi har brukt mange timer på å undersøke og diskutere hvilken styrke og fargetone lyset skulle få. Uansett hvilken løsning vi valgte, ville det alltid bli snakk om et kompromiss i forhold til de mange forskjellige behovene man har på et bad. Samtidig har folk også forskjellige preferanser, så den eneste måten vi kunne ta høyde for det på, var å lage forskjellige produkter.

 

Nå holder det å trykke på en knapp

Men det viser seg at den fremadstormende LED-teknologien også takler den utfordringen. Nå er det nemlig blitt mulig for Dansani å la kundene styre lyset – ikke kun styrken, men også fargetonen, altså om lyset skal være varmt eller kaldt. 

– Både LED-teknologien og styringen av den er blitt så avansert at det i dag er mulig å styre styrken, og ikke minst fargen, på lyset svært nøyaktig. Det betyr at du kan et bad i stearinlysets skjær og deretter legge sminken i klart dagslys kun ved å trykke på en knapp, forteller Rasmus Kjær.